Verschillende broodsoorten

In de workshops bespreken we altijd uitgebreid de verschillende broodsoorten die je bij de bakker, of in de supermarkt, kunt kopen. Omdat altijd blijkt dat er veel onduidelijkheid is rond de verschillende soorten brood, is het tijd om de feiten eens op een rijtje te zetten. Hierbij kijken we nu vooral naar het “gewone” brood, dat we meestal gesneden kopen voor dagelijks gebruik.

img_0394

Met de klok mee: bruinbrood, volkorenbrood, meergranenbrood en witbrood.

Onderstaande heb ik verzameld bij verschillende bakkers en supermarkten en vormen de grootste gemene deler van wat ik tegen ben gekomen.

Witbrood

img_0386

Dit brood wordt gebakken van enkel tarwebloem. Bij bloem is zowel de zemel als de kiem van de graankorrel uitgezeefd, waardoor er beperkt vezels, vitamines en mineralen in zitten. Hierdoor wordt het makkelijker een mooi luchtig brood. Witbrood wordt soms gemaakt met melk in plaats van water, dit brood wordt Melkwit genoemd.

Volkorenbrood

img_0387

Volkorenbrood wordt gebakken van de gehele graankorrel, waardoor het rijk is aan vitamines, mineralen en vezels. Dit is een wettelijk beschermde benaming, alleen brood van 100% volkorenmeel mag zo heten. Volkorenbrood blijft altijd wat meer compact.

Bruinbrood

img_0385

Een bruinbrood combineert het luchtige van witbrood en het gezonde van volkorenbrood. Hierdoor worden in het deeg bloem en meel gemengd, meestal in een verhouding 50/50. Bruinbrood is de meest gegeten broodsoort in Nederland en is verkrijgbaar in een grote hoeveelheid aan soorten.

Meergranenbrood

img_0388

Het deeg voor Meergranenbrood bestaat uit tarwe vaak uit andere graansoorten zoals Rogge, Boekweit, Haver, Gerst, Rijst en Spelt. Meestal wordt er slechts een beperkt deel volkorenmeel gebruikt, vaak wordt het brood ook gekleurd met gebrande mout. Onterecht wordt vaak gedacht dat dit donkere brood gezonder is, maar is het donker gekleurd witbrood. Bekende voorbeelden van dit brood zijn Waldkorn, Vikorn en Pandabrood, heerlijk van smaak, maar niet met de voedingswaarde van volkorenbrood.

Kijk dus eens op de ingrediëntenlijst van het brood dat je koopt. Elke bakker zal je kunnen vertellen wat er in zijn brood zit. En onthoud: het ingrediënt dat het eerst vermeld wordt, zit er er meest in. In het geval van brood is dit over het algemeen Tarwebloem of Tarwemeel (Volkorenmeel).

Naast de verschillende ingrediënten is ook het proces en het gebruik van bakkersgist of desem natuurlijk van grote invloed op de smaak van het brood. Hierover later meer, wil je snel meer weten, kijk dat of een workshop wellicht wat voor je is.